Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "LIFE"

Το πρόγραμμα LIFE στα πλαίσια του σταδίου της δημόσιας διαβούλευσης οργάνωσε συνάντηση στην αίθουσα του παλιού Δημαρχείου Σπάρτης την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση (στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Π.Π.Σ.Σ.) ο υπεύθυνος του προγράμματος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νικολαΐδης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του LIFE που επιγραμματικά έχουν να κάνουν με τη θεσμοθέτηση Παρατηρητήριου Βιώσιμης Ανάπτυξης και με το σχεδιασμό και καθοδήγηση έργων σχετικών με την βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης του Ευρώτα. Έργων που πρέπει να αναζητήσουν χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Η τιμολόγηση της άδρευσης ανάλογα με την χρησιμοποιούμενη ποσότητα νερού (και όχι ανάλογα με την αρδευόμενη έκταση) και η εγκατάσταση κλειστών αρδευτικών συστημάτων (σε αντικατάσταση των ανοιχτών αυλακιών που επιφέρουν απώλειες λόγω εξάτμισης) προτάθηκαν ως οι ενδεδειγμένες λύσεις στο πρόβλημα της λειψυδρίας. Σχετικά με τη ρύπανση του ποταμού οι μετρήσεις που παρουσίασε ο κ. Νικολαΐδης δυστυχώς επιβεβαιώνουν παλιότερες μετρήσεις (της ομάδας «ERMIS» του Πανεπιστημίου Αθηνών) και καταδεικνύουν ότι η οργανική επιβάρυνση στο κομμάτι του ποταμού μεταξύ Σπάρτης και Σκούρας είναι σημαντική. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στην οποία η πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κα Παπαποστόλου υπεραμύνθηκε της σωστής λειτουργίας του βιολογικού Σπάρτης. Ο κ. Καλογεράκης, επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος LIFE, τόνισε ότι η λειτουργία κάθε βιολογικού καθαρισμού είναι γενικά μια δύσκολη και απρόβλεπτη υπόθεση με σποραδικές αστοχίες. Κάτοικοι όμως της περιοχής επεσήμαναν ότι η δυσωδία στην περιοχή του βιολογικού "συμπτωματικά" περιορίστηκε μόνο μετά την γνωστή επιστολή του κ. Νικολαϊδη στην οποία διαπιστωνόταν πλημμελή λειτουργία του βιολογικού. Στο τέλος της συζήτησης αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Δ/ντη Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχίας Λακωνίας κ. Παπαδουλάκη σύμφωνα με την οποία υπεύθυνοι για τη ρύπανση στον ποταμό είναι και οι δύο παρακείμενες χυμοποιίες αλλά και ο βιολογικός καθαρισμός της Σπάρτης. Το γεγονός ότι η χυμοποιία «Σπάρτη Ελλάς Α.Ε.» δεν επεξεργάζεται καθόλου τα λύματα της, αντίθετα προχωράει μόνο σε μια απλή αραίωση τους επισήμανε και ο κ. Καλογεράκης.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΙ «ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ»

Τη Πέμπτη 16-10-2008 δημότες του Δήμου Θεραπνών και μέλη του Συλλόγου είχαν επισκεφθεί σε δύο σημεία – πηγές δυσοσμίας στην κοίτη του Ευρώτα (βλ. σχετική ανακοίνωση του συλλόγου στο http://evrotas.blogspot.com/2008/10/20-10-2008.html). Την αυτοψία αυτή είχε καλύψει τηλεοπτικό συνεργείο της εκπομπής του ΣΚΑΙ «ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ». Τελικά η εκπομπή προβλήθηκε την Παρασκευή 14-11-2008 (video διαθέσιμο στο http://girismata.skai.gr/default.asp?pid=2&vid=268&rid=9&cid=) . Στα προβαλλόμενα πλάνα αναδεικνύονται με αδιάψευστο τρόπο δύο συγκεκριμένες εστίες ρύπανσης, σε σημεία πλησίον της μονάδας χυμοποίησης ΣΠΑΡΤΗ ΕΛΛΑΣ και πλησίον του Βιολογικού Καθαρισμού.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αντιπροσωπεία του ΠΠΣΣ συναντήθηκε τη Δευτέρα 10-11-08 με κλιμάκιο του «ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» που επισκεπτόταν το νομό Λακωνίας και συνέταξε αναφορά για το θέμα της εκτεταμένης ρύπανσης του Ευρώτα. Στη συνταχθείσα αναφορά επισημάνθηκε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σκούρας εξ αιτίας της μεγάλης ρύπανσης του Ευρώτα και δόθηκαν πληροφορίες για όλες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα καθώς και για όλες τις ενέργειες του συλλόγου. Ο θεσμός του «ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» βάσει αρμοδιότητας θα προχωρήσει σε έλεγχο των πράξεων και των αποφάσεων των εμπλεκόμενων με το θέμα δημοσίων υπηρεσιών.

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Σπάρτης της Τετάρτης 05-11-08 συζητήθηκε το θέμα της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού. Τη συζήτηση, την οποία είχαν ζητήσει μέλη του συλλόγου πολιτών «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», χαρακτήρισε η έντονη διαφωνία (για θέματα διαδικασίας) μεταξύ μελών του Δημοτικού Συμβουλίου με μέλη του συλλόγου πολιτών. Η διαφωνία αυτή τελικά οδήγησε στην αποχώρηση των μελών της «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» πριν συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., ο διευθυντής της, μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου και μέλη του επιστημονικού της προσωπικού υπεραμύνθηκαν της άποψής τους για άψογη λειτουργία του βιολογικού, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή της διαδικασίας τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων. Σε video μάλιστα που προέβαλαν παρουσίασαν πλάνα που έδειχναν απόρριψη λυμάτων στον Ευρώτα όχι στο σημείου του βιολογικού αλλά σε σημείο πλησίον της παρακείμενης μονάδας χυμοποίησης «ΣΠΑΡΤΗ ΕΛΛΑΣ».

Στη συζήτηση παρενέβησαν εκπρόσωποι του Π.Π.Σ.Σ. οι οποίοι αφού περιέγραψαν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σκούρας διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι ουδέποτε η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει τον Π.Π.Σ.Σ.. Στη συνέχεια ενημέρωσαν για την αυτοψία που πραγματοποίησαν μέλη του Π.Π.Σ.Σ. στην κοίτη του ποταμού την 16-10-08 (παρουσία του Δημάρχου Θεραπνών και τηλεοπτικού συνεργείου) στην οποία αυτοψία είδαν φορτωτή μπροστά στο βιολογικό να θάβει στερεές ουσίες. Ουσίες που είχαν την χαρακτηριστική όψη και την μυρωδιά των βοθρολυμάτων.

Οι θέσεις των αρμοδίων της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. ήταν επιγραμματικά οι παρακάτω:

Οι στερεές ουσίες που έθαβε ο φορτωτής δεν ήταν βοθρολύματα αλλά προέκυψαν από τον καθαρισμό του χώρου από τις καλαμιές. Καθαρισμό που οι υπεύθυνοι της Δ.Ε.Υ.Α.Σ συμπτωματικά είχαν αναθέσει σε εργολάβο τη συγκεκριμένη ημέρα που έγινε η αυτοψία από μέλη του Π.Π.Σ.Σ..

Τα αποτελέσματα των δειγμάτων που συνέλεξε οι υπηρεσίες της Νομαρχίας στις αρχές Οκτώβρη και εστάλησαν για ανάλυση στο Γενικό Χημείο (στην Πάτρα) ήταν πολύ καλά.

Η γνωστή επιστολή του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης στην οποία καταγγέλλεται μη σωστή λειτουργία του βιολογικού δεν είναι επιβαρυντική για τη Δ.Ε.Υ.Α.Σ. διότι είναι ασαφής και δεν βασίζεται σε μετρήσεις αλλά μόνο σε επιτόπια παρατήρηση.

Το νερό που εκβάλλει ο βιολογικός στον Ευρώτα συλλέγεται στη δεξαμενή στη θέση «ΤΟΕΒ Ζαχαριάς» και είναι καθαρό. Το νερό αυτό μάλιστα χρησιμοποιείται για την άρδευση εκτάσεων δυτικά της κοίτης του ποταμού στην περιοχή της Καλογωνιάς.

Η ανυπόφορη μυρωδιά που επικρατεί στην περιοχή της Σκούρας δεν οφείλεται στη λειτουργία του βιολογικού (άποψη με την οποία συμφώνησαν και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία εργάζονται ή κατοικούν πλησίον του βιολογικού).

Οι εγκαταστάσεις του βιολογικού είναι πάντα ανοικτές σε όποιον θέλει να τις επισκεφθεί.

Οι εκπρόσωποι του Π.Π.Σ.Σ. αφού άκουσαν τις απόψεις των υπευθύνων της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., ολοκλήρωσαν την παρέμβασή τους επισημαίνοντας ότι λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς για τους κατοίκους της Σκούρας κατάστασης, ο σύλλογος εξακολουθεί να είναι δύσπιστος και καλοπροαίρετα θα συνεχίσει να ερευνά και να θέτει ερωτήματα προς όλους τους εμπλεκομένους.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΣ

O ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ ανταποκρινόμενος στα έντονα συναισθήματα αγανάκτησης των κατοίκων της Σκούρας, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την ανάδειξη του προβλήματος της περιβαλλοντικής καταστροφής του Ευρώτα. Με λύπη του διαπιστώνει ότι παρά τις δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων, τις ανακοινώσεις τους, τις συνεντεύξεις τύπου και τις αυτοψίες τους, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο αλλά αντίθετα οι ρυπαντές συνεχίζουν απρόσκοπτα και απροκάλυπτα να ρυπαίνουν με συνέπεια η δυσοσμία να είναι πιο ανυπόφορη από ποτέ.

Σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αναγράφεται ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. πραγματοποίησε τη Δευτέρα 03-11-08 αυτοψία στο ποταμό, στην οποία δυστυχώς δεν κλήθηκε εκπρόσωπος του συλλόγου μας. Στην εν λόγω αυτοψία η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. επανέλαβε τις γνωστές τις θέσεις περί άψογης λειτουργίας του βιολογικού και απείλησε μάλιστα με την «υποβολή μηνύσεων σε όλους τους συκοφάντες». Επίσης ο Δ/ντης της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. κ. Τρακάκης (σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα) χαρακτήρισε το ποτάμι στη θέση Ριβιώτισσα ως «χαβούζα» εξαιτίας των λυμάτων βιομηχανίας της οποίας έχει αφαιρεθεί η άδεια αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι προφανή και αμείλικτα.

  • Ο Π.Π.Σ.Σ. εκπροσωπεί κατοίκους της Σκούρας οι οποίοι πλήγονται ιδιαίτερα από τη ρύπανση και είναι κατά κοινή ομολογία ο φορέας που ανέδειξε το θέμα. Γιατί δεν κλήθηκε στην αυτοψία ο Π.Π.Σ.Σ.;
  • Σε επίσκεψη στην κοίτη του ποταμού που είχε πραγματοποιήσει ο σύλλογος μας παρουσία του Δημάρχου Θεραπνών, πλήθος κατοίκων της Σκούρας και τηλεοπτικού συνεργείου (όπως αναλυτικά αναφέρουμε σε παλιότερη ανακοίνωση μας) είχαμε βρεθεί ενώπιον μεγάλης ποσότητας βοθρολυμάτων σε σημείο του ποταμού μεταξύ του βιολογικού καθαρισμού και του αναχώματος του στη θέση ΤΟΕΒ Ζαχαριάς, τα οποία έθαβε μπουλντόζα. Επισκέφθηκαν αυτήν την περιοχή κατά την αυτοψία της 03-11-08; Ποιος επιτέλους είναι υπεύθυνος για αυτά τα λύματα; Ποιος είχε μισθώσει την μπουλντόζα που δούλευε στην περιοχή και έθαβε τις ακαθαρσίες;
  • Στην τελική αναφορά της ομάδας «Ευρώτας» (της ομάδας μετρήσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών) αναφέρεται ότι «στη Σκούρα αθροίζεται το μεγαλύτερο μέρος της αστικής και βιομηχανικής ρύπανσης» και ότι «Κατά την ξηρά περίοδο μειώνεται η φυσική παροχή του ποταμού, µε συνέπεια να υπάρχει πολύ μικρή αραίωση των λυμάτων τόσο από τις χυµοποιίες, όσο και από το βιολογικό καθαρισμό της Σπάρτης». Επιπρόσθετα ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νικολαΐδης (με γνωστό του έγγραφο) αλλά και ο Δ/ντης Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχίας Λακωνίας κ. Παπαδουλάκης (σύμφωνα πάλι με τα δημοσιεύματα) έχουν διαπιστώσει σε επισκέψεις τους ότι ο βιολογικός δεν δουλεύει σωστά. Έχει λόγους για να αμφισβητεί η διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. την επιστημονική κατάρτιση ή τα κίνητρα όλων των παραπάνω;
  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νομάρχη έχει ανακληθεί η άδεια λυμάτων και η άδεια λειτουργίας της μονάδας χυμοποίησης «Σπάρτη Ελλάς»; Μήπως ή άδεια επαναχορηγήθηκε και αν ναι ποιος φορέας το αποφάσισε αυτό και κυρίως με πιο σκεπτικό; Αν πάλι δεν έχει επαναχορηγηθεί, ποιος είναι υπεύθυνος ώστε η ανάκληση της άδειας να εφαρμοστεί; Κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους οι αρμόδιοι φορείς, οι επιφορτισμένοι με την τήρηση του νόμου και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας;

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις. Η δέσμευση του Δ.Σ. του συλλόγου μας για συνεχή αγώνα και κινητοποίηση ισχύει στο ακέραιο.

Σκούρα 05-11-08

Τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Π.Σ.Σ.