Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Σπάρτης της Τετάρτης 05-11-08 συζητήθηκε το θέμα της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού. Τη συζήτηση, την οποία είχαν ζητήσει μέλη του συλλόγου πολιτών «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», χαρακτήρισε η έντονη διαφωνία (για θέματα διαδικασίας) μεταξύ μελών του Δημοτικού Συμβουλίου με μέλη του συλλόγου πολιτών. Η διαφωνία αυτή τελικά οδήγησε στην αποχώρηση των μελών της «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» πριν συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., ο διευθυντής της, μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου και μέλη του επιστημονικού της προσωπικού υπεραμύνθηκαν της άποψής τους για άψογη λειτουργία του βιολογικού, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή της διαδικασίας τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων. Σε video μάλιστα που προέβαλαν παρουσίασαν πλάνα που έδειχναν απόρριψη λυμάτων στον Ευρώτα όχι στο σημείου του βιολογικού αλλά σε σημείο πλησίον της παρακείμενης μονάδας χυμοποίησης «ΣΠΑΡΤΗ ΕΛΛΑΣ».

Στη συζήτηση παρενέβησαν εκπρόσωποι του Π.Π.Σ.Σ. οι οποίοι αφού περιέγραψαν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σκούρας διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι ουδέποτε η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει τον Π.Π.Σ.Σ.. Στη συνέχεια ενημέρωσαν για την αυτοψία που πραγματοποίησαν μέλη του Π.Π.Σ.Σ. στην κοίτη του ποταμού την 16-10-08 (παρουσία του Δημάρχου Θεραπνών και τηλεοπτικού συνεργείου) στην οποία αυτοψία είδαν φορτωτή μπροστά στο βιολογικό να θάβει στερεές ουσίες. Ουσίες που είχαν την χαρακτηριστική όψη και την μυρωδιά των βοθρολυμάτων.

Οι θέσεις των αρμοδίων της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. ήταν επιγραμματικά οι παρακάτω:

Οι στερεές ουσίες που έθαβε ο φορτωτής δεν ήταν βοθρολύματα αλλά προέκυψαν από τον καθαρισμό του χώρου από τις καλαμιές. Καθαρισμό που οι υπεύθυνοι της Δ.Ε.Υ.Α.Σ συμπτωματικά είχαν αναθέσει σε εργολάβο τη συγκεκριμένη ημέρα που έγινε η αυτοψία από μέλη του Π.Π.Σ.Σ..

Τα αποτελέσματα των δειγμάτων που συνέλεξε οι υπηρεσίες της Νομαρχίας στις αρχές Οκτώβρη και εστάλησαν για ανάλυση στο Γενικό Χημείο (στην Πάτρα) ήταν πολύ καλά.

Η γνωστή επιστολή του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης στην οποία καταγγέλλεται μη σωστή λειτουργία του βιολογικού δεν είναι επιβαρυντική για τη Δ.Ε.Υ.Α.Σ. διότι είναι ασαφής και δεν βασίζεται σε μετρήσεις αλλά μόνο σε επιτόπια παρατήρηση.

Το νερό που εκβάλλει ο βιολογικός στον Ευρώτα συλλέγεται στη δεξαμενή στη θέση «ΤΟΕΒ Ζαχαριάς» και είναι καθαρό. Το νερό αυτό μάλιστα χρησιμοποιείται για την άρδευση εκτάσεων δυτικά της κοίτης του ποταμού στην περιοχή της Καλογωνιάς.

Η ανυπόφορη μυρωδιά που επικρατεί στην περιοχή της Σκούρας δεν οφείλεται στη λειτουργία του βιολογικού (άποψη με την οποία συμφώνησαν και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία εργάζονται ή κατοικούν πλησίον του βιολογικού).

Οι εγκαταστάσεις του βιολογικού είναι πάντα ανοικτές σε όποιον θέλει να τις επισκεφθεί.

Οι εκπρόσωποι του Π.Π.Σ.Σ. αφού άκουσαν τις απόψεις των υπευθύνων της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., ολοκλήρωσαν την παρέμβασή τους επισημαίνοντας ότι λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς για τους κατοίκους της Σκούρας κατάστασης, ο σύλλογος εξακολουθεί να είναι δύσπιστος και καλοπροαίρετα θα συνεχίσει να ερευνά και να θέτει ερωτήματα προς όλους τους εμπλεκομένους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ!
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ!!!
ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ...
ΤΙ ΘΛΙΒΕΡΟ ΝΑ ΠΑΛΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ...