Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 06-10-2008

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ διαμαρτύρεται έντονα για τη συνεχιζόμενη και απροκάλυπτη ρύπανση του ποταμού ΕΥΡΩΤΑ η οποία:

επιβαρύνει την περιοχή με αφόρητη δυσοσμία

προκαλεί ανησυχία για τη δημόσια υγιεινή

υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του χωριού μας και των γειτονικών χωριών

επιφέρει νέα περιβαλλοντική καταστροφή στο ποτάμι μας μετά τις χωρίς μέτρο αμμοληψίες

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σκούρας θέτει υπόψη όλων των πολιτών και των αρμόδιων φορέων τα παρακάτω γεγονότα:

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο χωριό μας στις 24-09-2008 ο Νομάρχης Λακωνίας κ. Φούρκας (παρουσία του Δήμαρχου του Δήμου Θεράπνων κ. Ράλλη και του Προέδρου του Δ.Σ. του Δήμου Θεραπνών & Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχίας Λακωνίας κ. Διαμαντάκου) ανακοίνωσε ότι η μονάδα χυμοποίησης «ΣΠΑΡΤΗ ΕΛΛΑΣ» ρυπαίνει τον ποταμό ενώ ανακοίνωσε ότι σχετικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν κατά μήκος του ποταμού. Στη συνέχεια ο κ. Φούρκας διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους ότι αφαιρέθηκε η άδεια από την «ΣΠΑΡΤΗ ΕΛΛΑΣ».

Παρόλα αυτά η δυσοσμία στο χωριό μας εξακολουθεί έως σήμερα ενώ στον οποιοσδήποτε είναι ορατό ότι η λειτουργία της μονάδας συνεχίζεται.

Στις 2-10-2008 έγινε παρουσίαση του προγράμματος LIFE για τον Ευρώτα την οποία παρακολούθησε εξουσιοδοτημένο μέλος του Συλλόγου μας και, εκτός διαδικασίας, τέθηκε το θέμα της δυσοσμίας στη Σκούρα.

Σήμερα 06-10-2008, μας κοινοποίηθηκε επιστολή του υπεύθυνου του προγράμματος LIFE (ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ) που απευθύνεται προς τον Νομάρχη Λακωνίας κ. Φούρκα στην οποία αναφέρονται τα εξής για μετρήσεις που έγιναν την 01-10-2008

«… ο βιολογικός της Σπάρτης για άλλη μια φορά δεν λειτουργούσε αλλά άφηνε τα απόβλητα ανεπεξέργαστα στο ποτάμι (το οποίο δεν είχε ροή)» και «Το χρώμα του ποταμού και οι οσμές το επιβεβαίωναν. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα όταν σταματήσαμε στη Σκούρα και διαπιστώσαμε λύματα στα νερά του ποταμού. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να υπάρχει τέτοια υποδομή στο νομό και να μην λειτουργεί σωστά» και «ΠΡΕΠΕΙ κάτι να γίνει άμεσα».

Η τοπική μας κοινωνία και οικονομία χρειάζεται και υποστηρίζει τη λειτουργία όλων των μονάδων επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων (π.χ. ελαιοτριβείων, μονάδας επεξεργασίας εσπεριδοειδών κ.λπ.). Επίσης είναι αυτονόητη η ύπαρξη της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στη πόλη της Σπάρτης. Η λειτουργία όμως όλων αυτών των μονάδων πρέπει να γίνεται προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και εφαρμόζοντας όλους τους κανόνες δημόσιας υγιεινής.

Κανείς από τους κατοίκους του χωριού μας δεν είναι διατεθειμένος να ανέχεται την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής του και την απαξίωση της περιουσίας του.

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκούρας εκφράζοντας το θυμό, την αγανάκτηση και την απογοήτευση των κατοίκων του χωριού μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής δηλώνει ότι θα απαιτήσει από όλους τους φορείς να ενεργοποιηθούν άμεσα ώστε:

να σταματήσει η ρύπανση στον Ευρώτα

να διαφυλαχθεί η υγεία των κατοίκων της περιοχής μας

να προστατευτεί το επίπεδο διαβίωσης τους.

Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για κάθε παραπέρα ενέργεια για να διαφυλάξουμε και το περιβάλλον και την υγεία μας.

Σκούρα 06 Οκτωβρίου 2008

Το Δ.Σ. του Π.Π.Σ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια: